Що зїсти в спеку: топ-5 продуктів

5

Літо — це не тільки пора відпусток, турбот на дачі і прогулянок на природі, але й відмінна можливість наситити організм вітамінами «про запас». Природа щедро дарує свіжі фрукти і овочі, і треба цим скористатися. Приємний бонус — мінус кілька сантиметрів в талії. Яким повинно бути харчування у спеку? Які продукти є, а що виключити? Про це розповіла Любов Какурина.

Їжте більше овочів і фруктів

Що відрізняє правильне харчування влітку?

Влітку організму необхідно на 5-10% менше калорій, ніж в інший час року. Тому вживайте, насамперед, легку, низькокалорійну, різноманітну їжу.

Розподіліть добову калорійність наступним чином: на сніданок з’їдайте 35% калорій денного раціону, на обід — 25%, на вечерю — 25%, на перекус перед сном нехай припадає 15%.

Також їжте менше жирів, більше білкової їжі, скоротіть вуглеводи. Розподіліть ці речовини так: вживайте 28% жирів (причому ⅔ з них — це рослинні жири), 55% білків. І менше їжте вуглеводів — потрібно не більше 17%. Пам’ятайте, що організму корисніше цільнозернові вуглеводи.

Фрукти — найсмачніший джерело вітамінів і корисних речовин. Літо — час наситити організм ними як слід. Фрукти правильно їсти вранці. Робіть смузі, свіжовичавлені соки, фруктові салати з ягодами. У червні у продажу з’являються полуниця, вишня і черешня. У липні скуштуйте смородину, малину, аґрус, абрикоси. А до серпня поласуйте солодкими персиками, соковитими кавунами і запашними динями. Обов’язково включіть в своє літнє меню сезонні фрукти.

У літній час відкоригуйте режим харчування. Основні прийоми їжі робіть в прохолодний час доби. Так снідати рекомендуємо в 6-7 годин ранку, обідати — до 12.00 дня поки немає жаркого сонця, а вечеряти — не пізніше 18.00.

Не забувайте в жаркий час року пити багато рідини. Віддавайте перевагу чорному чаю і кави компоти з фруктів, які підійдуть і для дитини, імбир, зелений чай, свіжовичавлені соки і чисту воду. Добре втамовують спрагу також лимонади, приготовлені вдома з води і соку лимона.

Втамувати спрагу допоможуть лимонади

Які продукти потрібно їсти влітку? Топ-5

Юлія Резнікова, натуропат, рекомендує не дуже відомі, але дуже корисні продукти для літнього меню. Таке правильне харчування влітку корисно і для схуднення.

1. Капуста Кале

Капусту Кале називають «хіпі» серед капустяних, тому її листочки кучеряве, а у інших видів вони щільно прилягають до качану.

Калі — джерело корисних речовин. 200 грамів містять подвійну денну норму каротиноїдів — речовин, які утворюють вітамін А.

Також Кале є чудовим джерелом білка. Капуста містить амінокислоти, як і білок тваринного походження. У цьому продукті є 9 з 10 незамінних амінокислот. Для вегетаріанців і тих, хто не їсть білок, це — альтернативне джерело цих речовин.

Крім того, тут є омега-3 і омега-6 в правильному співвідношенні, що в природі зустрічається рідко. Ці жирні кислоти організм людини не виробляє, а отримує з їжі. Недолік призводить до захворювань.

2. Бобова локшина

Влітку їжте менше бобових, так як це важка, подсушивающая їжа. Натомість виберіть тофу або бобову локшину. Остання дуже корисна. Вона зберігає всі властивості бобових і при цьому зволожує, що важливо в літній час. Сама по собі бобова локшина несмачна, і тому до неї потрібен соус. Ідеальний соус — кунжутне масло в поєднанні з соєвим соусом, плюс трохи рисового або яблучного оцту і спеції за смаком. Бобову локшину їжте з овочами, рибою або птицею.

До бобової локшині підійде кунжутне масло в поєднанні з соєвим соусом

3. Кіноа (перуанський шпинат)

Кіноа містить величезну кількість кальцію. Вона знижує холестерин і рівень цукру в крові. Деяким людям кіноа здається гіркою. Щоб вона не гірчила, замочіть продукт у воді на кілька годин, а краще залиште в такому вигляді на всю ніч.

4. Норі (морська капуста листова)

Морську капусту норі використовують у японських ресторанах, коли готують роли і суші. Норі містить таку ж кількість корисної речовини кобаламін (Вітамін В12), як молоко і м’ясо. Тому ці водорості можуть замінити влітку продукти тваринного походження, і це відмінне джерело білка для вегетаріанців.

Норі містить омега-3 жирні кислоти. Має антибактеріальні та протизапальні властивості. Тут багато харчових волокон, які стимулюють і покращують перетравлення їжі в шлунково-кишковому тракті. Знижує холестерин, зміцнює судини і оздоровлює серце, розріджує кров і нормалізує артеріальний тиск. Це лише короткий список корисних властивостей морської норі.

5. Спаржа

Спаржа містить багато води, що нам і потрібно, а також вона прекрасно підходить для очищення організму. З цього овоча можна приготувати суп, салат або запіканку. Спаржу варять, консервують і тушкують.

У спаржі містяться вуглеводи, солі калію, каротин, амінокислоти, кальцій, вітаміни В1, В2, С, РР і багато інші речовини, необхідні для доброго здоров’я і самопочуття.

Спаржа відмінно підходить для очищення організму

Що краще не їсти у спеку?

Влітку рекомендуємо виключити з харчування солону їжу. Така їжа викликає спрагу і затримує воду в організмі. Влітку важливо багато пити, недолік рідини викликає погане самопочуття. Чим менше солити їжу, тим менше спрага.

Відмовтеся від жирів. Наприклад, жирного м’яса, сала, майонезу і т. д. Однак жири потрібні організму. Тому не відкидайте їх повністю, а замініть шкідливі жири на корисні.

Також їжте менше копчених та в’ялених м’ясних продуктів. Вони також містять багато солі, за рахунок якої довго зберігаються. Замініть ці продукти нежирним м’ясом птиці, телятини — вареним, печеним або приготовлена на грилі.

Крім цього, утримайтеся від насолод і борошняних продуктів. Солодощі і прості вуглеводи не приносять користь організму ні влітку, ні в інший час року. Вони хитають рівень цукру в крові, через що швидко хочеться їсти. Замініть прості вуглеводи (білий хліб, цукор, шоколадні батончики і т. д.) цільнозерновими (гречка, чорний рис, цільнозерновий хліб і т. д.). Вони набагато корисніше для організму.