Перша допомога при харчовому отруєнні

5

Кожен сезон року таїть для здоров’я людини свої небезпеки. Так, у літні місяці зростає частота харчових отруєнь. Як їх розпізнати? Легко надати хворому першу допомогу при харчовому отруєнні?

Харчове отруєння: що це?

Це ураження організму небезпечними бактеріями і їх токсинами, які потрапили в нього разом з недоброякісною їжею. Нерідко лікарі використовують інший термін при постановці діагнозу — харчова токсикоінфекція.

Яким чином цілком звичайні продукти харчування можуть стати небезпечними для здоров’я? Таке виникає, якщо у продукту вийшов термін придатності, він неправильно зберігався. Наприклад, у м’ясних або молочних стравах, відкритих рибних консервах, що пролежали більше двох годин при кімнатній температурі (або на спеці) починають активно розмножуватися небезпечні мікроби. Також можна отруїтися недостатньо добре термічно обробленим м’ясом, що містять сирі яйця стравами, неякісною водою.

Одним з найбільш небезпечних отруєнь вважається ботулізм. Заразитися настільки серйозним захворюванням можна, поївши старі або забруднені консерви, які неправильно приготовані або були порушені правила їх зберігання.

Отруїтися можна, поївши старі консерви

Ознаки харчового отруєння

Симптоми харчового отруєння досить специфічні. При їх появі у себе або близької людини одразу виникає підозра на те, що було з’їдено щось недоброякісне. Нерідко буває так, що одним і тим же продуктом харчування труяться кілька членів сім’ї.

При підозрі на харчове отруєння варто звернути увагу на наступні симптоми:

  • Хворий скаржиться на нудоту і підвищене слиновиділення.
  • Майже завжди з’являється блювота. Вона зазвичай приносить полегшення.
  • Як правило, будь-яке харчове отруєння супроводжується поносом, який буває одноразовим або багаторазовим.
  • Практично завжди хворий скаржиться, що у нього болить живіт. Це біль, як правило, переймоподібного характеру. Частіше болить в області шлунка і тонкого кишечника (в проекції пупка і околопупочной області). Біль у животі може супроводжуватися здуттям живота.
  • Часто піднімається температура, яка супроводжується інтоксикацією. У хворого крутиться і болить голова, він відчуває слабкість, його морозить.
  • При важкому стані можуть бути судоми, утруднення дихання і навіть втрата свідомості.
  • Специфічними ознаками ботулізму є зниження гостроти зору, відчуття двоїння в очах, зміна голосу, утруднення ковтання. Вони доповнюють головні симптоми отруєння описані вище.

Один з ознак отруєння — біль у животі

Харчове отруєння: перша допомога

При появі у кого-небудь ознак харчового отруєння, в першу чергу, варто викликати додому лікаря при нетяжкий стані хворого або швидку допомогу, якщо хворому важко, або неможливо оцінити ступінь тяжкості його симптомів. Можна скористатися мобільним додатком для всієї родини Medical Note, з допомогою якого легко знайти медичне установа потрібного профілю недалеко від будинку і викликати лікаря додому.

В чому різниця: викликати лікаря або швидку допомогу? Швидка приїжджає швидко, у бригади є з собою засоби невідкладної допомоги хворому, і вони можуть при необхідності госпіталізувати хворого. А дільничний лікар ліків з собою не носить, але він може оцінити стан хворого і призначити йому лікування, а також видати при необхідності лікарняний лист. При необхідності госпіталізації дільничний лікар буде змушений викликати бригаду швидкої допомоги.

Ще до прибуття медиків хворого варто укласти в постіль на бік, тепло укутати. Важливо постійно стежити за його станом: перевіряти частоту дихання і пульс. При наявності вдома тонометра варто виміряти потерпілому артеріальний тиск.

Можна промити хворому шлунок, якщо він у свідомості. Це робиться для того, щоб видалити з нього залишки небезпечного вмісту. Для цього хворого (дорослого) дають випити 300-500 мл содового розчину. Приготувати його просто: розчинити 1 столову ложку харчової соди в 1,5 л води. Після прийому розчину всередину хворому викликають блювоту. Промивають шлунок кілька разів.

Як допомогти отруївся в домашніх умовах?

Що можна зробити в домашніх умовах при отруєнні їжею до прибуття медичної допомоги?

  • Як потрібно харчуватися?

Дуже важливо не допустити зневоднення, що буває при завзятій блювоті і багаторазовому рідкому стільці. Тому потрібно напувати хворого чистою питною водою: пити часто, але невеликими ковтками.

Хворого варто напоїти чистою питною водою

Приймати їжу не потрібно до тих пір, поки не буде стабілізована стан хворого, тобто, не скінчиться сильна блювота і діарея. Як правило, хворого не годують весь перший день хвороби, а далі — станом. Потім дієта поступово розширюється. При різних харчових отруєннях є свої особливості дієти, про що розповість лікар.

Загальними рекомендаціями по дієті є наступні: їжу готувати щадними методами (відварювати, запікати, тушкувати), виключити гостре, копчене, смажене, консервоване, прибрати з раціону молочні продукти. Їсти треба невеликими порціями і стежити за переносимістю організму.

  • Що дати з ліків?

Важливим складовим лікарської терапії є прийом кишкових сорбентів. До таких належать активоване вугілля, «Смекта», «Поліфепан, «Ентеросгель», «Фільтрум» та інші препарати з аналогічним механізмом дії. Вони зв’язують токсини і виводять їх з організму, не даючи їм всмоктатися в кров. Прийом кишкових сорбентів можна почати самостійно до приїзду лікаря.

При неодноразових блювоті і рідкому стільці рекомендується застосовувати препарати, які допомагають не допустити втрати рідини організмом і дозволяють зберегти на потрібному рівні сольовий обмін. До таких належать «Регідрон, «Гидровит», «Энетродез», «Ораліт» та інші препарати.

Якщо у хворого піднімається температура вище 38,5 градусів, то йому варто дати жарознижуюче на основі ібупрофену або парацетамолу.

Перед застосуванням всіх ліків варто уважно прочитати інструкцію по застосуванню, особливу увагу приділяючи правильним дозування і протипоказань. Іншу лікарську терапію призначить лікар при необхідності після огляду і додаткової діагностики. Часто при харчових токсикоінфекціях призначаються антибіотики, ферментні препарати, пробіотики та пребіотики, знеболюючі засоби.

  • Чи можна застосовувати народні засоби при харчовому отруєнні?

При харчовому отруєнні не варто використовувати народні методи лікування, не погодивши їх з лікарем. По-перше, можна нашкодити хворому, тому що багато народні методи лікування небезпечні і не мають під собою ніякої підстави. По-друге, можна втратити дорогоцінний час, який варто витратити на діагностику та лікування сучасними ефективними засобами. По-третє, отруєння легко сплутати з небезпечною кишковою інфекцією, яка має свої особливості терапії.

Яку допомогу нададуть в стаціонарі?

Дуже багато людей лікуються самі будинки і лікують самостійно своїх близьких, не викликаючи лікаря або швидку, тому що побоюються госпіталізації. Її не варто боятися, адже кваліфікована медична допомога, надана вчасно, сприяє швидкому поліпшенню стану хворого та його одужання. Зволікання з медичною допомогою може коштувати життя того, хто отруївся. На жаль, нерідко отруїлася потребу в інтенсивному лікуванні у відділенні реанімації.

Зволікання з медичною допомогою може коштувати життя отруївся

Які методи лікування застосовують в стаціонарі? Нерідко відразу при надходженні хворого промивають шлунок, потім проводять інфузійну терапію («крапельниці», відновлюють баланс рідини та солей в організмі), дають необхідні ліки.

Крім терапевтичних заходів хворого обстежують, беруть лабораторні аналізи. Його щодня оглядає лікар і оцінює динаміку хвороби. Хворий виписується при значимому поліпшенні стану або при повному одужанні.

Що робити при харчовому отруєнні при вагітності?

Харчове отруєння небезпечно на будь-якому терміні гестації. Через отруєння на ранньому терміні вагітність може перерватися. Іноді у ембріона формуються вади розвитку, що трапляється в ряді випадків при підйомі температури до високих позначок. Отруєння у 2 і 3 триместрах загрожує викиднем або передчасними пологами, обезводненням і інтоксикацією, що призведе до страждань ще не народженого малюка.

При отруєнні майбутньої матері бажано відразу викликати бригаду швидкої допомоги і вирушати в стаціонар. В приймальному спокої важливо сказати лікареві про своє становище, щоб він підібрав такі ліки, які дозволені при вагітності.

Як захистити себе від харчового отруєння?

Для цього потрібно слідувати простим, але таким важливим методів профілактики:

  • Завжди перевіряти, чи придатний продукт для їжі, і те, чи правильно він зберігався.
  • Не купувати продукти в сумнівних торгових точках.
  • Добре мити яйця, фрукти, овочі і ягоди.
  • Суворо стежити за достатньої теплової обробкою яєць, м’яса, молочних продуктів, риби.
  • Навчитися правильно консервувати і зберігати соління, варення і маринади.
  • Не можна забувати про миття рук перед їжею і приготуванням різних страв.
  • Пити тільки якісну питну воду.